• Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase


Stiri externe

 

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a avertizat vineri, la Dublin, ca daca propunerea britanica de a solutiona chestiunea frontierei irlandeze dupa Brexit este "inacceptabila pentru Irlanda", ea va fi "la fel si pentru UE", relateaza France Presse. 

"Permiteti-mi sa spun foarte clar. Daca oferta britanica este inacceptabila pentru Irlanda, ea va fi la fel si pentru UE", a declarat inaltul responsabil european in fata presei, dupa intalnirea cu premierul irlandez Leo Varadkar, potrivitAgerpres.

"Imi dau seama ca poate fi dificil pentru unii politicieni britanici sa inteleaga. Dar aceasta rezulta din faptul ca Irlanda este membra a UE, in timp ce Marea Britanie pleaca" din blocul comunitar, a spus el. 

"De aceea, cheia pentru viitorul Regatului Unit se afla - in unele privinte - la Dublin, cel putin atata timp cat vor continua negocierile cu privire la Brexit", a declarat Tusk, asigurand ca UE" sprijina pe deplin" cererea Irlandei de a nu restabili granita fizica cu Irlanda de Nord. 

"Revendicarile irlandeze sunt revendicarile UE", a insistat Donald Tusk, citand chiar un proverb irlandez: 'Ni neart go cur le cheile' ("Nu exista putere fara unitate"). 

Afirmand ca este "optimist", Varadkar s-a declarat dispus "sa ramana ferm cu partenerii sai daca oferta britanica nu va fi satisfacatoare". 

Uniunea Europeana a dat Londrei termen pana luni, 4 decembrie, pentru a lua angajamente "suficiente" cu privire la frontiera irlandeza, unul dintre cele trei dosare pe care doreste sa le rezolve in mod prioritar inainte de lansarea celei de-a doua faze a negocierilor, ce ar putea interveni la urmatoarea reuniune la nivel inalt a UE din 14 si 15 decembrie. 

"Nu suntem inca acolo", a declarat vineri dimineata ministrul irlandez de externe Simon Coveney. "Vrem sa fim pozitivi, dar insistam si asupra faptului ca nu poate exista granita." 

Revenirea la frontiera intre cele doua Irlande dupa Brexit risca sa provoace un soc pentru cele doua economii deosebit de interconectate, care fac schimburi comerciale astazi fara piedici. Aceasta ar putea fragiliza acordul de pace din 1998 in Irlanda de Nord, cunoscut sub numele de "Acordul de Vinerea Mare". 

"Nu putem lasa Brexitul sa distruga aceasta realizare", a subliniat Donald Tusk. 

Guvernul britanic a respins desigur posibilitatea unei frontiere "stricte" cu Irlanda, evocand in special "un nou parteneriat vamal" cu UE sau posibilitatea utilizarii "tehnologiei" pentru a reduce controalele la frontiera. 

Dar o comisie parlamentara britanica a considerat vineri ca decizia de a parasi piata unica europeana si Uniunea Vamala pare imposibil de conciliat cu mentinerea unei frontiere "fara frictiuni". 

Tusk admite ca "este clar ca nu putem ajunge la un acord asupra celui mai mic detaliu in acest stadiu, in special pentru ca rezultatul final va depinde de relatiile viitoare dintre UE si Marea Britanie".

 

 

 

Toate persoanele spitalizate in urma incendiului produs la data de 1 decembrie, intr-un imobil situat in localitatea germana Bergkamen, in landul Renania de Nord - Vestfalia au fost externate, iar locatarii cladirii afectate au fost cazati in alta parte, anunta MAE, potrivit New.ro. Dintre cele 45 de persoane care locuiau in imobil, 33 erau inregistrate ca cetateni romani, iar unele persoane aveau dubla cetatenie.

"Potrivit ultimelor date furnizate Consulatului General al Romaniei la Bonn de catre autoritatile locale, in imobilul incendiat locuiau 45 de persoane, dintre care 33 erau inregistrate ca cetateni romani, unele dintre persoanele rezidente avand dubla cetatenie, printre care si cea romana. Conform datelor obtinute de reprezentantii oficiului consular, toate persoanele spitalizate in urma producerii incendiului au fost externate", precizeaza Ministerul Afacerilor Externe.

De asemenea, in urma demersurilor oficiului consular, angajatorul german al persoanelor afectate de incendiu a confirmat ca le-a asigurat cazarea intr-o alta locatie.

O echipa consulara mobila din cadrul Consulatului General al Romaniei la Bonn se deplaseaza la locul incidentului, pentru evaluarea situatiei si acordarea de asistenta consulara, in caz de necesitate, mentioneaza ministerul.

"Cercetarile cu privire la acest caz sunt efectuate de catre Politia din orasul Dortmund. Reprezentantii oficiului consular de la Bonn sunt in legatura cu anchetatorii germani. Ministerul Afacerilor Externe, prin Consulatul General al Romaniei la Bonn, monitorizeaza cu prioritate cazul si mentine in permanenta legatura cu toate autoritatile implicate", adauga institutia.

 

 

 

 

Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei, a declarat, vineri, că ”reţeaua Soros” s-a înscris în campania electorală de la Budapesta, cu scopul de a destabiliza Guvernele care iau atitudine împotriva refugiaţilor musulmani, relatează agenţia MTI.

 

”Reţeaua Soros funcţionează ca un partid, care doreşte să destabilizeze şi să slăbească guvernele care iau atitudine împotriva aducerii musulmanilor. Din acest motiv, mă aştept ca reţeaua Soros să facă propagandă în Ungaria, să consolideze ONG-urile, să plătească sute, chiar mii de oameni, iar pentru perioada alegerilor să înfiinţeze aşa-numite centre civile în diferite părţi ale ţării, care să funcţioneze ca partidele în timpul campaniilor electorale”, a declarat premierul Ungariei.

 

Viktor Orbán a mai precizat că viziunea lui George Soroş a fost acceptată de către Parlamentul European, despre care susţine că face presiuni asupra Consiliului European pentru ca premierii din cadrul UE să consolideze decizia Legislativului european de ”colonizare”.

 

 

”Reţeaua Soros vrea desfiinţarea gardului, nu vrea ca naţiunile să fie despărţite de frontiere, vrea să obţină ca maghiarii să se bucure de sosirea unor oameni cu o cultură diferită de a lor, cărora să le dea bani. Din acest motiv toate mijloacele statului au fost mobilizate, dintre acestea făcând parte şi un raport al serviciilor secrete privind componenţa, modul de funcţionare şi influenţa maşinăriei Soros”, a adăugat Orban.

 

 

 

 

Rex Tillerson, secretarul american de Stat, a negat, vineri, informaţiile conform cărora Casa Albă ar avea în plan să-l înlocuiască cu directorul CIA, Mike Pompeo, afirmând că aceste informaţii sunt ”ridicole”, informează site-ul agenţiei de presă Reuters.

 

Întrebat dacă Administraţia Trump vrea ca el să demisioneze, Tillerson le-a transmis reporterilor că aceste informaţii sunt ”ridicole”.

 

Joi, cotidianul The New York Times a relatat că la Casa Albă există un plan cu obiectivul înlăturării din funcţie a secretarului de Stat Rex Tillerson, care are o relaţie tensionată cu preşedintele Donald Trump.

 

Preşedintele SUA, Donald Trump, şi purtătorul de cuvânt al Casei Albe au comunicat joi seară că, deocamdată, Rex Tillerson rămâne în funcţia de secretar de Stat american.

 

Întrebat de jurnalişti despre informaţiile apărute în cotidianul The New York Times privind un plan de înlocuire a lui Rex Tillerson, preşedintele Donald Trump a răspuns: "Este în funcţie; Rex este în funcţie".

 

 

Ulterior, Sarah Huckabee Sanders, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, a explicat: "După cum a spus preşedintele, Rex este în funcţie. În acest moment, nu există anunţuri privind schimbări de personal".

 

 

 
RTVGalaxy.ro