• Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase


Stiri interne

 

Ministerul de Finanțe propune Guvernului tăierea cu 10% a cheltuielilor instituțiilor publice, în 2018, precum și limitarea angajărilor în sistemul bugetar la un post din două vacante.

Astfel, potrivit Profit.ro,  Guvernul nu va acorda nici anul viitor tichete cadou, premii, indemnizații de vacanță, nici cupoane sociale în învățământ sau ajutorul de 500 de euro pentru educația permanentă a fiecărui nou-născut.

De asemenea, anumite drepturi ale polițiștilor, militarilor și funcționarilor publici din penitenciare vor fi înghețate la nivelul lunii decembrie 2017.

O altă măsură propusă prevede ca munca suplimentară va fi compensată doar cu timp liber, nu cu bani, iar angajările în administrația publică vor fi permise doar cu regula "1 la 2", respectiv la două posturi vacante va fi permisă o singură angajare.

Dacă toate aceste măsuri nu ar fi adoptate, deficitul ar urca la 8,11% din PIB, este argumentul din documente.

 

 

Proiectul de buget pentru 2018 prevede creșteri de 25% pentru salariile brute a personalul plătit din fonduri publice. Această măsură nu va duce la vreun ban în plus pentru aceștia deoarece această creștere a fost făcută doar pentru a nu scădea netul ca urmare a trecerii contribuțiilor sociale din sarcina angajaților în cea a angajatorilor.

Proiectul de buget pentru 2018 prevede și că salariul minim brut se va situa de la 1 ianuarie la 1.900 de lei, măsură anunțată în ședința de guvern de miercuri de ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu.

 

 

Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu și-au anulat vizita pe care trebuiau să o facă la Alba Iulia unde urmau să participe la manifestațiile organizate cu ocazia Zilei Naționale a României.

Cei doi ar urma să anunțe să anunțe o altă locație la care ar putea merge pentru a asistat la ceremoniile de Ziua Națională, scrie știripesurse.

Liderii coaliției au ales să meargă la Alba Iulia după ce au afirmat că nu vor să stea lângă Klaus Iohannis la parada din București de 1 decembrie, dar se pare că acum au ales să nu mai iasă public de frica organizării unor proteste împotriva acțiunilor pe care le au de când se află la conducerea țării.

 

 

Guvernul a aprobat, miercuri, majorarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată la 1.900 lei începând cu 1 ianuarie 2018, informează un comunicat al Executivului.

Astfel, potrivit Hotărârii de Guvern adoptate, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi majorat începând cu 1 ianuarie 2018 de la 1.450 lei lunar la 1.900 lei lunar pentru un program complet de lucru de 166 de ore în medie pe lună, în această sumă nefiind incluse sporuri şi alte adaosuri.

Conform sursei citate, majorarea salariului minim brut de la 1.450 lei la 1.900 lei reprezintă o creştere de 31,03% faţă de anul 2017 şi este influenţată de transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, care reprezintă 22,75%.

 

 

Tribunalul Ilfov a decis, miercuri, ca Dan Diaconescu să fie eliberat condiționat din închisoare, după ce acesta a executat efectiv aproape doi ani și opt luni din pedeapsa de cinci ani și șase luni închisoare primită pentru șantaj, informează Agerpres. Decizia este definitivă, urmând ca Dan Diaconescu să fie eliberat .

Tribunalul Ilfov a respins contestația procurorilor și a menținut o decizie de eliberare luată de Judecătoria Sectorului 4 pe 27 octombrie.

 

 

Crestinii ortodocsi il sarbatoresc maine pe Sfantul Andrei, considerat a fi ocrotitorul Romaniei. Praznicul are o semnificatie speciala pentru poporul roman deoarece Sfantul Andrei este cel care a adus crestinismul pe meleagurile noastre.

Numeroase traditii sunt legate de aceasta sarbatoare, insa poate cea mai cunoscuta dintre ele este cea legata de punerea graului la incoltit. Se spune ca in functie de cat de inalte si groase cresc firele de grau pana de Anul Nou, atata sanatate si noroc va avea in anul urmator persoana care a pus semintele la incoltit.

Aproape 720.000 de romani, dintre care 368.523 bărbați si 349.079 femei, își sărbătoresc onomastica de ziua Sfântului Apostol Andrei.

 

 

USR a transmis, miercuri, o scrisoare către liderii instituţiilor europene şi grupurilor politice de la Bruxelles în care acuză PSD şi ALDE că vor să reducă nivelul independenţei sistemului judiciar şi cer sprijinul instituţiilor europene pentru a descuraja ”o contrareformă” în sistemul judiciar.

În scrisoarea trimisă la Bruxelles, USR aminteşte că actuala coaliţie a mai încercat să slăbească lupta anticorupţie în februarie, prin adoptarea OUG 13.

Modificările legislative propuse de coaliţia PSD-ALDE, printr-o procedură legislativă de urgenţă în Parlamentul României, vor afecta grav independenţa justiţiei printr-o gamă largă de măsuri care aminteşte de cadrul juridic care precede aderarea României la Uniunea Europeană”, se precizează în scrisoarea USR, semnată de către preşedintele Dan Barna.

 

 

Decizie scandaloasă în comisia specială care elaborează modificările aduse legilor justiției. Erorile judiciare ar urma să fie plătite de români. Comisia specială din Parlament a decis ca statul să plătească pentru greșelile procurorilor și judecătorilor.

 

De exemplu, dacă se stabilește că un magistrat a comis o nedreptate și a trimis un nevinovat la închisoare, cei care vor plăti veți fi dumneavoastră, românii plătitori de taxe. Este vorba de un amendament depus de PSD și ALDE care a trecut de comisie.

 

 
RTVGalaxy.ro